Chiping

05.04.2013 20:34

 

 byl přidán článek o příčinách chipingu a našem řešení, které minimalizuje riziko odštípnutí keramiky.

 

Důvodů, proč pacientům s nasazenou keramickou zubní náhradou praskne nebo se odlomí kousek keramiky je mnoho. Většina těch příčin je špatnou technologií a chybama ve výrobě. Tyto komplikace se nedají u fasetovaných /vrtsvených/ zubních náhrad nikdy úplně vyloučit. Můžeme je ale maximálně minimalizovat. Zde je několik z mnoha zásad které se snažíme dodržovat.

  1. Metalokeramika i celokeramika je vždy tak pevná, jak velká vrstva keramiky je použitá. Čím méně keramiky, tím lépe.  Ideální vrstva keramiky na hraně u frontálních zubů je 1mm. Všude jinde se snažíme dostat do 0,5mm, v případě celokeramiky na zirkon se snažíme v místě nákusu ponechat pouze zirkon. 
  2. CAD software nám pomáhá navrhovat konstrukce ve zmenšeném anatomickém tvaru. CAD/CAM konstrukce jsou homogenní, nemají žádné vnitřní pnutí a neobsahují oxidy, takže vazba  keramiky je pevnější.
  3. Na kovové konstrukce používáme speciální vazební nátěr a pálení materiálem NP Primer.
     
  4. Na zirkonové konstrukce používáme speciální vazební nátěr a pálení materiálem Zirkonia adhesor.
     
  5. Fasetujeme keramikou Heraceram. Tato přirozená keramika obsahuje leucity které zabraňují tvorbě prasklin.

 

Při dodržování těchto zásad my  i spolupracující zubní ordinace, či zubní lékař nebo zubní klinika výrazně šetří čas a peníze, protože reklamace řešíme minimálně.

Na obrázcích pod textem je názorně ukázáno naše řešení, díky kterému nemáme poslední rok žádné problémy s chipinkem - odštípnutím keramiky ze zirkoniových konstrukcí. Červeně je namalována zirkoniová konstrukce. Vlevo je běžná - špatná  modelace, vpravo je správná modelace zirkoniové konstrukce. Díky částečné translucentnosti zirkonia si můžeme dovolit "vytáhnout" modelaci v některém místě až do kontaktu s protiskusem. Obrázky jsou převzaty z odborného časopisu včetně doporučených hodnot pro preparaci zubu. Pro celokeramickou korunku na zirkoniové konstrukci stačí dodržet spodní hranici doporučených hodnot.

                                                         

 



Více zde: https://www.jslab.cz/products/chiping/

Adresa 

Jiří Sedláček
Veveří 456/9
602 00 Brno
IČO: 49466186

Kontakt 


e-mail: recepce@jslab.cz

JS Lab v síti


copyright 2016 JS Lab