CAD/CAM

28.01.2012 18:22

 

 Nejzásadnější letošní změna v naší zubní laboratoři, je  výroba všech konstrukcí pro metalokeramické náhrady pomocí metody CAD/CAM.  Dělený model, protiskus a každý pahýl samostatně jsou  přeneseny pomocí dentálního scanneru do počítače. Zubní technik virtuálně doupraví počítačem navržený tvar definitivní zubní náhrady, z tohoto tvaru odstraní přednastavenou hodnotu pro vrstvu keramiky, virtuálním modelovacím nožem zahladí hrany a vytvaruje spoje jednotlivých korunek a mezičlenů.  Je to velmi zjednodušeno, není to tak jednoduché, záleží na zkušenosti technika, který navrhuje konstrukci. Ale tento technik může ovlivnit pouze tvar konstrukce navenek. Software nedovolí zeslabit konstrukci pod stanovenou hodnotu  a hlídá i nastavenou minimální plochu spojů. 

      Nyní máme nastavenu těsnost krčkového uzávěru 0,012 mm, do výšky 1mm po celém obvodu pahýlu. Nad tento límec je nastavena hodnota 0,03  mm, stejná hodnota je i na hraně, nebo žvýkací ploše pahýlu. Stejně tak je nastavena a počítačem kontrolována i minimální síla spojů. Při  skenování je ale možné i tyto hodnoty upravovat, pokud to vyžaduje konkrétní situace.

     Zubní lékař si může sám zvolit jak těsnou a přesnou konstrukci chce mít. Každá s výše uvedených hodnot se dá kdykoli změnit. Tato změna může být přiřazena pouze k zakázkám  konkrétního lékaře, takže každý lékař může mít jiné parametry kovové konstrukce. 

Jiří Sedláček                                                         

 



Adresa 

Jiří Sedláček
Veveří 456/9
602 00 Brno
IČO: 49466186

Kontakt 


e-mail: recepce@jslab.cz

JS Lab v síti


copyright 2016 JS Lab